nieuws

Minister Schippers wil lijst met artsendeals

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat haar uiterste best doen om een lijst te maken van niet-functionerende artsen, die vanaf 2000 een deal sloten met de Inspectie van de Gezondheidszorg. Ze beloofde dat vanavond tijdens het kamerdebat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur.
Volgens Schippers is het opstellen van deze lijst een enorme klus. Haar voorganger Ab Klink lukte het in 2009 niet om zo'n lijst te maken. De bewindsvrouw vraagt de IGZ nu op allerlei manieren te zoeken, want de informatie is in elk geval niet met een druk op de knop uit de IGZ-computers te halen. "Ik doe een poging om zo veel mogelijk bij elkaar te schrapen, maar de lijst zal nooit de zekerheid geven dat dit alles is. Er kan altijd iemand opduiken die er niet op staat.'', aldus Schippers
Tot 2010 was het gewoon beleid om de IGZ deals te laten sluiten met slecht functionerende artsen. Volgens de minister gebeurd dat nu niet meer. De IGZ lag de afgelopen jaren flink onder vuur en Schippers en de Kamer willen graag dat de inspectie anders gaat werken. De minister wil daarom de IGZ niet te veel belasten met graafwerk uit het verleden. "Iedere toezegging die ik hier doe en die te maken heeft met het verleden betekent dat ze nu minder op de werkvloer kunnen zijn.''

Afspraak IGZ met Jansen Steur

Opositiepartij CDA vroeg de minister opheldering over de lijst met deals naar aanleiding van een overeenkomst tussen de omstreden neuroloog Jansen Steur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2010. Jansen Steur beloofde niet meer als arts aan het werk te gaan, als de IGZ pogingen zou staken om hem voor de tuchtrechter te slepen.
Begin dit jaar ontdekten RTV Oost en de NOS dat de omstreden ex-neuroloog al geruime tijd als noodarts werkzaam was in een ziekenhuis in de Zuid-Duitse stad Heilbronn. Uit onderzoek bleek dat Jansen de afgelopen jaren in nog meer Duitse ziekenhuizen had gewerkt. De Duitse Justitie bekijkt enkele klachten van Duitse patiënten van Jansen Steur.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.