nieuws

Gerechtshof: pedovereniging Martijn onterecht verboden

Pedofielenvereniging Martijn
Pedofielenvereniging Martijn
De pedofielenvereniging Martijn is onterecht verboden en ontbonden. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de uitspraak die de rechtbank in Assen vorig jaar deed vernietigd.
Volgens het gerechtshof zijn de werkzaamheden van de vereniging wel strijdig met de openbare orde, maar is er geen sprake van maatschappelijke ontwrichting. Daardoor is een verbod niet mogelijk.
Na de uitspraak van de rechtbank in Assen ging de voormalige voorzitter Uittenbogaard uit Hengelo in beroep. Dat beroep diende begin maart.
Volgens het gerechtshof kunnen de seksuele delicten waarvoor bestuursleden van de vereniging zijn veroordeeld niet in verband worden gebracht met de werkzaamheden van de vereniging. Op de website van de vereniging hebben nooit strafbare uitingen of afbeeldingen van minderjarigen gestaan en de vereniging heeft zich ook nooit schuldig gemaakt aan ‘tips and tricks’ met betrekking tot strafbaar gedrag. Dat de vereniging als instrument wordt gebruikt voor het bepleiten van een vrijere seksuele moraal en voor verruiming van de zedenwetgeving is ook niet in strijd met de openbare orde.
Volgens het hof bagatelliseert de vereniging de gevaren van seksueel contact met jongeren en verheerlijkt ze die zelfs. Maar aan de andere kant trekt het hof de conclusie dat de werkzaamheden van de vereniging de samenleving niet ontwrichten, omdat de samenleving voldoende weerbaar is om zich te weer te stellen tegen ongewenste uitingen en verwerpelijk gedrag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.