Universiteit Twente werkt mee aan missie naar Mars

Universiteit Twente is partner geworden in het project Mars One. De Stichting Mars One wil in 2023 een internationale bemanning van vier personen op Mars laten landen.

De UT levert met wetenschappelijk onderzoek een inhoudelijke bijdrage aan de missie naar Mars. De ruimtereizigers maken een enkele reis naar Mars en worden op aarde voorbereid om de rest van hun leven op de rode planeet door te brengen. Hoewel de aanmeldprocedure nog niet eens begonnen is, hebben zich al duizenden mensen gemeld bij Mars One, die het avontuur wel zien zitten.

Wetenschappelijke kennis onmisbaar

Bas Lansdorp, oprichter van Mars One en alumnus van de Universiteit Twente: "De Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers."

Extra impuls UT

De Universiteit Twente is blij met de samenwerking. "Mars One heeft een missie die niemand ooit voor mogelijk hield, Heat team van Mars One heeft een enorme ambitie, durft groot te denken en toont veel lef", zegt rector magnificus Brinksma van de UT. Daarnaast verwacht hij dat de expeditie naar Mars een extra impuls zal beteken voor de universiteit als het gaat om onderzoek naar zonnepanelen, recycling en training voor extreme omstandigheden.

Samenwerking ook binnen onderwijs

Er zijn veel aanknopingspunten voor een succesvolle samenwerking. Brinksma: "Op 1 september start ons nieuwe University College ATLAS, dat topstudenten een uitdagend onderwijsprogramma wil bieden. Tijdens één van de semesters gaan studenten actief aan de slag met vraagstukken rondom de expeditie naar Mars. Hiervoor zal Mars One ook expertise inbrengen."

Psychische druk groot

Naast het onderwijs zijn er ook binnen het onderzoek veel verbindingen te leggen. "We hebben bijvoorbeeld een vakgroep Robotica en Mechatronica; deze kan een bijdrage leveren aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. Ook kunnen zij adviseren over de onbemande gerobotiseerde vluchten naar Mars, die voorafgaand aan de bemande missie plaatsvinden.

Naast alle technische aspecten legt de expeditie een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Zo kan ons onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie hen helpen te ‘overleven’ in deze nieuwe omgeving. Ook onze gedragswetenschappers kunnen de astronauten bijstaan en ze leren om te gaan met stress en het leven in een kleine leefomgeving op Mars."

Film Mars One op YouTube:

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren