Enschede legt stadsbeken aan

Een stadsbeek moet Enschede voorbereiden op klimaatveranderingen.

Allereerst wordt er een beek aangelegd in de wijken Stadsveld en Pathmos, over veertig jaar liggen er ook beken in andere delen van de stad. In Stadsveld en Pathmos hebben bewoners en bedrijven nu al veel last van water en bij hoosbuien staan wegen blank. De beek die daar wordt gegraven voert het water af naar het Twentekanaal.

Er wordt nu voor een miljoen euro onderzoek gedaan naar wat de beste route voor de eerste beek is. De aanleg zelf kost 11 miljoen euro. Wethouder Van Agteren van Enschede gaat ervan uit dat het waterschap en de woningcorporaties met huizen in het gebied, de helft van de kosten op zich nemen. Op termijn moeten ook elders in de stad beken komen om huidige en toekomstige wateroverlast aan te pakken.

Er worden door klimaatveranderingen in de toekomst meer en zwaardere regenbuien. Het riool in Enschede, maar ook in andere plaatsen, is daar niet op berekend. Beken zorgden ook vroeger voor een adequate afvoer van regenwater. Enschede wil het regenwater zoveel mogelijk loskoppelen van het riool. ´Het gaat om water dat via het riool naar de waterzuivering gaat, maar gewoon schoon was.´ Naar verwachting wordt de eerste beek in 2015 gegraven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren