nieuws

Zwolle gaat voorop in herstel huizenmarkt

Zwolle lijkt zich als één van de eerste regio's in Nederland te hebben ontworsteld aan de malaise op de huizenmarkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM. De regio Zwolle is één van de weinige regio's in Nederland waar de huizenprijzen het afgelopen jaar weer stegen.
De gemiddelde verkoopprijzen in de regio Zwolle (gemeenten Zwolle, Kampen, Oldebroek, Heerde en Zwartewaterland) vielen in het eerste kwartaal van dit jaar 1,2 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee behoort de streek tot een select gezelschap van slechts zeven NVM-regios waar de prijzen weer omhoog gingen.

Alleen Woerden duidelijk beter af

In twee van deze zeven positieve uitzonderingen gaat het bovendien om dunbevolkte gebieden (Noordoost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen), waardoor de werkelijke betekenis beperkt is. Gekeken naar de dichterbevolkte regio's van Nederland, dan doet alleen het het gebied rond Woerden het beter dan Zwolle.
In de vijf gemeentes die de NVM-regio Zwolle vormen werden afgelopen jaar ruim 1700 huizen verkocht, blijkt uit gegevens van NVM-site funda. Nog altijd staat er ook in hier meer dan het dubbele aantal huizen te koop.

Deventer hard onderuit

Zwolle is dan ook automatisch de enige regio in Overijssel waar de lijn omhoog is ingezet. Het slechtst af in de provincie zijn huizenbezitters in en rond Deventer. Daar gingen de huizenprijzen in aan jaar met 9,2 procent onderuit. Van een gemiddeld huis in Deventer van iets meer dan twee ton, verdampte dus in een jaar tijd zo 19.000 euro.
Volgens de NVM lijkt de woningmarkt in heel Nederland wel tekenen van herstel te vertonen: 'de bodem is in zicht'. De laatste drie maanden waren er al meer streken in Nederland waar de huizenprijzen weer begonnen te stijgen, al blijft de trend in heel het land nog overheersend negatief. In Overijssel is Zwolle vooralsnog het enige lichtpuntje.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Verandering huizenprijzen in jaar tijd op de kaart

Bron: NVM. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.