nieuws

'Sluiten tbs-klinieken in Balkbrug en Rekken onnodig'

Tbs-kliniek Veldzicht
Tbs-kliniek Veldzicht
Het binnen een paar jaar sluiten van de tbs-klinieken Veldzicht in Balkbrug en Oldenkotte in Rekken is onnodig. Dat schrijft de Stentor.Â
Staatssecretaris Fred Teeven wil de instellingen sluiten om miljoenen euro's te bezuini­gen. Hij benadrukt dat het de verwachting is dat het aantal tbs’ers gaat dalen en dat sluiting daardoor te verantwoorden is. Maar volgens de ondernemingsraad van de tbs-klinieken leiden nieuwe regels juist tot een toename van het aantal ter beschikking gestelden.

Ondernemingsraad tegen plan Teeven
De zogeheten gemeen­schappelijke ondernemingsraad Forensische Zorg benadrukt dat de opgelegde verkorting van de behandeltijd ertoe leidt dat advocaten hun cliënten weer zullen adviseren mee te wer­ken aan psychiatrisch onderzoek. Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg die wordt geboden aan volwassenen met een strafrechtelijke veroordeling, onder meer in tbs-klinieken. De ondernemingsraad noemt het onnodig en in hoge mate contraproductief om de rijkskli­niek Veldzicht in Balkbrug in 2016 en de particuliere kliniek Oldenkotte in Rekken al in 2015 te sluiten, zoals staatssecretaris Fred Teeven voorstelt in zijn master­plan voor het gevangeniswezen.

De staatssecretaris wil het aantal plaatsen te­rugbrengen van ongeveer 1.700 bedden nu naar 1.339 bedden in 2018. Dat levert een bezuiniging op van 113 miljoen euro. Volgens Teeven is de afname van het aan­tal tbs’ers sinds 2010 structureel en kan het aantal plaatsen omlaag. Donderdag praat de politiek in Den Haag in een hoorzitting over het masterplan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.