nieuws

Lupinebloemen in Holten voor de voedselproductie

In Holten zijn akkers ingezaaid met lupine bloemen voor de productie van voedsel. Het gaat om een landelijke proef van akkerbouwers, vleesverwerker Encko en wetenschappers.
De planten produceren lupinebonen en daarvan kan meel worden gemaakt. Vleesverwerker Encko is inmiddels druk bezig met de ontwikkeling van vleesvervangende producten die straks in heel Europa verkocht moeten gaan worden. Ook kunnen de lupinebonen dienen als voedsel voor varkens, koeien en kippen voor de productie van vlees.

Alternatief voor soja

Het doel van de proef is om een alternatief te vinden voor soja. Op dit moment worden grote hoeveelheden soja vanuit Zuid-Amerika geïmporteerd, dat vooral gebruikt wordt als veevoer, maar ook verwerkt wordt in allerlei voedsel. Door de opkomende economieën in Azië stijgen de prijzen van soja flink en daarmee wordt ook ons voedsel duurder. Door lupine te gebruiken zouden de voedselprijzen laag kunnen blijven. 
Daarnaast is volgens onderzoekers lupine veel gezonder dan soja. Het sojameel dat we hier krijgen is al een afvalproduct, maar daarnaast is het meestal ook genetisch veranderd. Bij het verwerken van lupine gaan er nauwelijks voedingsstoffen verloren.

Onkruidbestrijding lastig

De grootste vraag is of de ingezaaide akkers voldoende lupinebonen gaan opleveren. Omdat het gewas nog in de kinderschoenen staat is er nog weinig ontwikkeling geweest om een plant te kweken met een hoge opbrengst. Daarnaast zijn er nauwelijks chemische middelen beschikbaar om het onkruid te bestrijden. Als het veel regent in de zomer kan het lastig worden om het onkruid met machines van de akker te halen.
Wanneer de proef slaagt dan is het de bedoeling om op veel grotere schaal akkers in Overijssel in te zaaien met lupine. Op dit moment wordt ook onderzoek gedaan naar andere gewassen die de sojaboon zouden kunnen vervangen, zoals veldbonen.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.