"Fouten na instorten tent Dicky Woodstock"

Er ging van alles mis bij de alarmering en coördinatie van hulpdiensten nadat een windhoos het Dicky Woodstock festival had getroffen. Dat blijkt uit drie onderzoeksrapporten die dinsdag zijn gepresenteerd.

Vooral de gemeente heeft veel steken laten vallen. Dat is door andere hulpverleners wel zo goed opgevangen dat de slachtoffers daar niks van hebben gemerkt. Brandweer, ambulance en politie waren er heel snel, en ook een huisarts uit de buurt en festivalgangers zelf zorgden er voor dat er snel en goed hulp werd verleend.

Achteraf is uitgebreid geëvalueerd waardoor de hulpverlening steken heeft laten vallen. Zo blijkt dat een automatisch alarmeringssysteem niet heeft gewerkt. Het team bevolkingszorg is daardoor niet gealarmeerd. In dat gemeentelijke team moet de hulpverlening aan burgers worden gecoördineerd, maar dat team werd veel te laat gevormd. De burgemeester was wel snel ter plekke, maar er was dus geen sturend team vanuit de gemeente actief.

Om bij volgende incidenten dit soort problemen te voorkomen, moet het automatische alarmeringssysteem vaker worden getest. Ook zou er een backup-systeem moeten zijn. Ook moet de overdracht naar het nazorgteam veel beter, aldus één van de rapporten.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren