Daarle wil stukjes natuurgrond zelf kopen

Bewoners van het Overijsselse dorp Daarle proberen voldoende geld bij elkaar te krijgen om een bod te doen op de stukken natuur, die Staatsbosbeheer in hun omgeving aanbiedt.

De dorpsbewoners hopen dat ze de te koop aangeboden kavels voor een symbolisch bedrag kunnen krijgen, in ruil voor de belofte dat ze zelf zullen zorgen voor beheer en onderhoud.

Veel weerstand tegen openbare verkoop

Dorpsbewoners, de gemeenten Hellendoorn en Wierden, politici en natuur- en milieuorganisaties zijn fel tegen de openbare verkoop van 128 hectare natuur. Staatsbosbeheer is er zelf ook niet gelukkig mee, maar zegt niet anders te kunnen. "Wij moeten 100 miljoen euro bijdragen aan de staatskas en dat geld moet ergens vandaan komen."

Staatsbosbeheer wil in totaal 17.000 hectare aan losse stukken grond zoals grasland, wegbermen, vennen en bosjes in heel Nederland gaan verkopen, te beginnen in Overijssel. Maar daar heeft de Tweede Kamer een stokje voor gestoken. De organisatie moet eerst 16 percelen, in totaal 34 hectare grond, bij opbod laten veilen. Daarna volgt een evaluatie.

Alleen vergunning voor eenvoudige recreatie

De buurt is bang dat het "rommeltje'' wordt als iedereen maar eigenaar van een perceel kan worden. Ze vrezen ook dat Staatsbosbeheer met onverkoopbare stukjes blijft zitten.

De gemeente Hellendoorn heeft Dijksma laten weten dat er pas op de grond gewerkt mag worden als de nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning heeft gekregen. Hellendoorn is niet van plan ander gebruik dan eenvoudige recreatie, zoals wandelen of vissen, toe te staan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren