Tbs moordenaar Maartje Pieck in Kampen verlengd

Jan H., de moordenaar van Maartje Pieck in Kampen, is nog lang niet uitbehandeld. Zijn tbs moet daarom met de maximale termijn van 2 jaar verlengd worden. Dat stelt het Openbaar Ministerie in Zwolle.Â

Maartje Pieck werd in 2000 tijdens het bezorgen van folders door Jan H. zijn woning binnengetrokken. Daar werd het 15-jarige meisje door H. misbruikt en vermoord. H. werd daarvoor in 2001 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging.

Tbs-behandeling gaat nu beter
Op dit moment wordt de moordenaar in de Nijmeegse Pompekliniek behandeld. Hij zat eerder in een andere tbs-kliniek maar daar liep de behandeling vast. Volgens zijn behandelaars gaat de behandeling nu beter, maar blijft het risico dat H. opnieuw in de fout gaat op dit moment nog groot.

Begeleid verlof
De kans is groot dat Jan H. dit jaar voor het eerst op verlof gaat. Dat gaf een behandelaar van de Pompekliniek tijdens de zitting voor de Zwolse rechtbank aan. Als de minister dat verlof goedkeurt, houdt dat niet in dat H. in zijn eentje naar buiten mag. Volgens de kliniek gaat het om een begeleid verlof.

Advocaat Anker heeft de rechtbank gevraagd om slechts een verlenging van één jaar toe te wijzen, terwijl twee jaar standaard is. Volgens Anker is de behandeling van H. op een cruciaal punt aanbeland en is een proces van resocialisatie nodig om de behandeling succesvol voort te zetten.

Opnieuw verlenging tbs-behandeling

De advocaat zegt dat de behandeling nog lang niet is afgelopen, hij wil alleen dat de Zwolse rechtbank met een verlenging van 1 jaar een vinger aan de pols houdt. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Het is al zeker de derde keer dat de rechtbank zich buigt over de verlenging van de tbs-behandeling. Dat gebeurt elke twee jaar. Maartje Pieck was de kleindochter van kunstschilder Anton Pieck.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren