Oplossing voor verkeer op Rechterensedijk Dalfsen

De Rechterensedijk in Dalfsen moet een tweede rijbaan krijgen. Daar heeft de gemeenteraad van Dalfsen gisteravond voor gekozen. Dat betekent dat de historische en culturele laan tussen station en kasteel Rechteren intact blijft.

De politieke partijen in Dalfsen worstelen al jaren met het vraagstuk Rechterensedijk. Er gebeuren veel ongelukken met doorgaand verkeer vanuit Lemelerveld en Ommen en landbouwverkeer. Voorstellen van het college om de weg te verbeteren door passeerhavens aan te brengen konden niet op steun rekenen. Het college riep vervolgens de gemeenteraad op om uit een serie varianten een aantal opties te kiezen die onderzocht kunnen worden. Een tweede rijbaan blijkt daarbij dus veruit de favoriete optie.

Politiek alsnog grotendeels op één lijn
Gemeentebelangen en VVD openden gisteravond de bespreking met een amendement. Ze willen een vervolgonderzoek naar de gevolgen van de bomenkap, het verbreden van de weg en nieuwe bomenplant. Dat werd gesteund door de ChristenUnie en PvdA. Dit voorstel werd door de CDA-fractie verworpen. Die is duidelijk voor behoud van de laanstructuur en een tweede rijbaan.

Na een schorsing en onderling overleg deelde CDA-fractievoorzitter Jan Uitslag mee dat er geen onderzoek moet komen maar dat er een keuze was gemaakt: een extra rijbaan. Na weer een korte schorsing op verzoek van burgemeester Han Noten stelde wethouder Goldsteen voor om de twee genoemde varianten te laten onderzoeken: die van het amendement en van de aanleg van een extra rijbaan. Uitslag stelde daarop acute hoofdpijn te krijgen, want er was nu duidelijk een meerderheid voor de variant met de extra rijbaan. Hij deelde mee dat na het voorstel van de wethouder zijn broek afzakte.

Zorgen over landbouwverkeer
De conclusie na het raadsdebat is dat de mogelijkheid voor een extra rijbaan wordt onderzocht. Duidelijk is al wel dat er veel gronden van agrariërs aangekocht moeten worden. De tegenstanders Gemeentebelangen en VVD maken  zich zorgen over de doorstroming van het landbouwverkeer dat van de akkers en weilanden komt.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren