Nieuws

Crematoria Twente viert 50-jarig bestaan met onthulling beelden en wandelroute

Burgemeester Onno van Veldhuizen krijgt en goastok
Burgemeester Onno van Veldhuizen krijgt en goastok © Marriët de Beer
Crematoria Twente stond vandaag stil bij haar 50-jarig bestaan. Onder toeziend oog van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede en wethouders en genodigden uit diverse Twentse gemeenten werden de beelden van de Hengelose kunstenaar Rinus Roelofs officieel onthuld. Een drietal Borromeaanse kolommen met als titel “los laten - laten gaan" is een beeldengroep die verbeeld wat niet in woorden te vatten is. Crematoria Twente heeft vestigingen in Enschede (Usselo), Almelo, Oldenzaal en Borne.
Aansluitend werd de “poëziewandeling voor de achterblijvers” gewandeld. Een wandelroute van ongeveer 2 kilometer over het gedenkpark in Enschede, waarbij op diverse plekken gedichten te lezen en te beluisteren zijn. De vijftien gedichten werden ter ere van het 50-jarig bestaan voorgedragen door de dichters zelf. De poëzie biedt troost en een moment van stilstaan bij het gemis van dierbaren.

'Vier het leven'

Burgemeester Van Veldhuizen sprak tijdens de jubileumbijeenkomst en stond onder meer stil bij de zware tijd die hij doormaakte toen hij corona had. “Vier het leven, op deze fantastische plek aan het begin van de lente. De dood hoort erbij en moet geen taboe zijn. Gedenk de mensen waar je van houdt." Als officieel moment kreeg de burgemeester de ‘goastok overhandigd, een Twentse wandelstok waarmee Van Veldhuizen het officiële startschot gaf voor de wandeling; de route is vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk tijdens openingstijden van het gedenkpark in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.