Enschede houdt 4,6 miljoen euro over

De gemeente Enschede heeft vorig jaar 4,6 miljoen euro overgehouden.

Enschede keek begin vorig jaar nog met grote zorgen naar de toekomst, maar door onder meer samenwerking te zoeken met bedrijven en bewoners en door maatwerk toe te passen op de WMO heeft Enschede geld overgehouden. In het verleden ging Enschede daar te royaal me om en kreeg iedereen de hulp waar hij of zij recht op had, zonder te bepalen of die hulp nodig was. Daar wordt nu anders mee omgegaan.

De gemeente wil van het overgehouden geld 3,5 miljoen euro reserveren. Enschede verwacht extra uitgaven, omdat het Rijk bezuinigt als gevolg van de crisis. Van het overschot wordt de komende tijd ruim een miljoen euro geïnvesteerd in de begeleiding van mensen die dreigen te ontsporen of zijn ontspoord. Dat is volgens wethouder Van Hees vorig jaar zo afgesproken met de gemeenteraad. Over 2011 was er nog een winst van 13 miljoen euro, toch is wethouder Van Hees tevreden met het resultaat over 2012. Afgelopen jaar is er 63 miljoen euro aan verlies op het grondbezit afgeboekt, en toch sluit de gemeente af met winst.

De gemeente heeft minder geld achter de hand voor moeilijke perioden dan verstandig is. Daarom is er ingezet op een spaarprogramma. Er is een zogenoemd weerstandsvermogen van 29 miljoen euro terwijl 40 miljoen nodig is om risico's veilig te kunnen opvangen. Van Hees verwacht al in 2016 genoeg te hebben gespaard.  

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren