nieuws

Aantal faillissementen in Overijssel opnieuw fors gestegen

Bouw nog steeds koploper faillissementen
Bouw nog steeds koploper faillissementen
Het aantal faillissementen in Overijssel is opnieuw gestegen.
In Twente vielen 103 bedrijven om en in de regio Zwolle 44. Dat is een stijging van zo'n 40% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Er gingen ruim duizend banen verloren, 711 in Twente, 335 in Zwolle.

Bouw ook in Zwolle onder druk
De faillissementen in de regio Zwolle komen vooral voor rekening van de bouwsector. Daar vallen nu de klappen, waar die eerder in Twente al werden gevoeld.
Daar houden nu de kleinere bouwbedrijven het niet langer vol en gaan failliet, waardoor het banenverlies relatief lager is dan vorig jaar. Ook de industrie merkt steeds meer de gevolgen van de economische crisis.

Nieuwe en grotere faillissementsgolf

De Kamer van Koophandel constateert een nieuwe golf aan faillissementen sinds de zomer, waarbij de grotere bedrijven zwaarder meetellen.
Volgens voorzitter Sporre is het eind nog niet in zicht en is dit nog maar het topje van de ijsberg. Volgens hem balanceert een veelvoud aan bedrijven aan de rand van de afgrond en probeert met leningen en andere redmiddelen het hoofd boven water te houden.

Kinderopvang en thuiszorg

Sporre verwacht een fors banenverlies in de kinderopvang en de thuiszorg. Dat is het gevolg van maatregelen van het kabinet. Er wordt flink bezuinigd op de thuiszorg en door een toename van het aantal werklozen is de kinderopvang niet meer nodig en voor veel mensen te duur.
Kinderopvang Daantje in Haaksbergen is daar een voorbeeld van. De opvang met tientallen medewerkers werd gisteren failliet verklaard. Kinderopvang SKE in Enschede kondigde gisteren een reorganisatie aan waarbij 84 banen verloren gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.