Nieuws

Computerprogramma UT raadt geslacht twitteraar

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) in Enschede en het Meertens Instituut lanceren vandaag een computerprogramma dat aan de hand van taalgebruik de leeftijd en het geslacht van Nederlandse twitteraars kan raden.
Deze informatie moet helpen bij het onderzoek hoe verhalen en geruchten zich verspreiden via sociale mediaHet programma Tweetgenie raadt in 85 procent van de gevallen het geslacht van twitteraars. Bij de inschatting van de leeftijd zit de computer er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de computer iets nauwkeuriger dan wanneer mensen op Twitter het geslacht en de leeftijd van twitteraars proberen te raden. Het programma kijkt hierbij enkel naar het taalgebruik van de twitteraar, en niet naar de naam, de foto of het profiel.

Wetmatigheden in tweets

Iedereen twittert op zijn eigen manier. Toch zijn er voor groepen allerlei wetmatigheden te vinden. Uit onderzoek van de UT komt bijvoorbeeld naar voren dat jongeren op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school praten. Ook gebruiken ze meer smileys dan oudere twitteraars. Deze gebruiken op hun beurt bijvoorbeeld weer langere woorden, langere zinnen, links en hashtags in hun tweets.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.