Nieuws

Rechtzaken op 13 mei over illegaal vuurwerk in Enschede

Zwaar illegaal vuurwerk
Zwaar illegaal vuurwerk
Op de dag dat in Enschede de vuurwerkramp wordt herdacht, stonden twee Enschedeërs voor de rechter voor het bezit en opslag van zwaar illegaal vuurwerk. Het gaat om twee verschillende strafzaken.
In december 2011 werd in de garage van een 37-jarige Enschedeër ongeveer 60 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Er waren meerdere huiszoekingen nodig voordat justitie al het vuurwerk bij de man had gevonden. Tegen de man is een gevangenisstraf van acht maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

2000 kilo vuurwerk middenin woonwijk

De verdenking tegen een tweede Enschedeër is ernstiger van aard. In 2009 werd in de garagebox van de man aan de Lipperkerkstraat, na een tip van een buurtbewoner, ruim 2000 kilo zwaar illegaal vuurwerk gevonden.
De garagebox stond midden in een woonwijk en beschikte niet over een voor vuurwerkopslag verplichte sprinklerinstallatie. De verdachte verklaarde bij de politie dat de garage van hem was en hij het vuurwerk wilde verhandelen.

Door anderen gebruikt

Voor de rechtbank vertelde de man maandagochtend dat zijn garagebox door anderen werd gebruikt en het vuurwerk niet van hem was. Volgens de man heeft hij dat in eerste instantie ook tegen politiemensen gezegd maar staat dat niet in het dossier.
De namen van de mannen die zijn garagebox gebruikten, wil de Enschedeër niet noemen uit angst voor hen. De man vertelde de rechtbank dat hij liever een zware straf opgelegd krijgt dan dat hij namen noemt. De werkelijke eigenaren van het vuurwerk zijn levensgevaarlijke mensen vertelde hij.

Meer informatie over tipgever
De rechtbank heeft de zaak tegen de Enschedeër aangehouden. Dit om uit te zoeken of de man inderdaad voor aanvang van zijn verhoor bij de politie tegen politiemensen vertelde dat het vuurwerk van anderen was. Ook wil de rechtbank meer informatie over de buurtbewoner die de tip gaf. In september gaat de zaak verder.

De 'big 5'
Volgens de officier van justitie is de handel in illegaal vuurwerk nog steeds niet afgenomen. Ook is het voor justitie erg moeilijk om te achterhalen waar het vandaan komt. Het vuurwerk dat bij de twee Enschedeërs gevonden werd behoort tot de 'big 5', een categorie van extreem gevaarlijk vuurwerk, zoals lawinepijlen, mortiergranaten, strijkers onder valt.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak van de Enschedeër die 60 kilo illegaal vuurwerk had liggen in zijn garage.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.