Nieuws

Overijssel krijgt subsidie terug van frauderende stichting

Provincie krijgt geld terug van frauderende stichting
Provincie krijgt geld terug van frauderende stichting
De provincie Overijssel krijgt duizenden euro's terug aan subsidie van een frauderende stichting die festivals organiseerde.
De stichting, Rhythm of Reason uit Nijmegen, moet ruim 1,2 miljoen euro subsidie terugbetalen aan de provincie Overijssel, de provincie Gelderland en enkele gemeenten. Tussen 1999 en 2008 organiseerde de stichting multiculturele festivals. De stichting kreeg daar miljoenen euro's aan subsidie voor, een deel daarvan werd achtergehouden.

Provincie deed aangifte van verduistering

De zaak kwam aan het rollen toen een festival in Enschede in 2004 afgelast werd. De provincie Overijssel had daar geld voor gegeven, maar kreeg niets terug. De provincie deed daarop aangifte van verduistering, waarna bleek dat de stichting bij meer festivals geld had achtergehouden. De directeur en de penningmeester moeten een boete van 30.000 euro betalen en hebben een werkstraf gekregen van 120 uur. Daarnaast moet de directeur nog eens ruim 170.000 euro terugbetalen. Van de rekening van de penningmeester is bijna 350.000 euro gehaald.

Schikking voorkomt strafvervolging

Met die regeling voorkomen de bestuurders van de stichting, die inmiddels is opgeheven, strafvervolging voor witwassen en valsheid in geschrifte. Door de zaak af te handelen met een transactie kunnen subsidieverstrekkers zoals provincies en gemeenten hun geld sneller terugvorderen dan wanneer het tot een strafzaak zou komen, zegt het OM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.