Nieuws

Provincies willen natuurgebieden uitruilen

Natuur in verkoop
Natuur in verkoop
Natuurorganisaties kunnen fors besparen op onderhoud door onderling gebieden te ruilen, waardoor grote reservaten ontstaan die nog maar één beheerder nodig hebben. Dat zegt gedeputeerde Rein Munniksma uit Drenthe vandaag in Trouw. Zijn idee wordt gesteund door collega's in Overijssel en Gelderland, schrijft de krant. De ruil moet wel op vrijwillige basis gebeuren.
Er gaan al langer stemmen op om grotere natuurgebieden met één beheerder te ontwikkelen. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur adviseert staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) volgens de krant donderdag om in Nederland vooral aan grotere natuurgebieden te werken. Die kunnen tegen een stootje en zijn goedkoper te onderhouden.

Nu is het ieder voor zich

De vraag is nog hoe zulke gebieden moeten worden ontwikkeld. Veel gebieden zijn in handen van een groot aantal natuurorganisaties. Omdat ze ieder voor zich hetzelfde onderhoudswerk op hun eigen stukje doen, zijn de kosten hoog. Ook is veel overleg nodig bij grootschalige ingrepen zoals het verhogen van het waterpeil. Natuurorganisaties concludeerden eerder al zelf dat hun onderlinge concurrentie te veel geld kost. Volgens adviesbureau McKinsey kunnen zij door samenwerking jaarlijks vijftig miljoen euro publiek geld besparen, schrijft Trouw.
Door gebieden te ruilen, kan de besparing hoger uitvallen. Voor het ruilen van de grond kunnen de natuurorganisaties volgens Munniksma gebruikmaken van kavelruilbureau’s die nu vooral door boeren worden gebruikt. Ook zouden boeren en natuurorganisaties grond kunnen uitwisselen omdat boeren vooral vruchtbare grond zoeken en de natuur juist arme grond nodig heeft.
Het beheer en onderhoud van natuur is veelbesproken, nadat Staatsbosbeheer in maart bekend maakte natuurgebieden te gaan verkopen. Staatsbosbeheer wil in totaal 17.000 hectare aan losse stukken grond zoals grasland, wegbermen, vennen en bosjes in heel Nederland verkopen, te beginnen in Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.