Nieuws

Veel minder Overijsselaars ten onder aan schulden

Geld
Geld
Het aantal Overijsselaars dat financieel kopje onder gaat, is afgelopen maand voor het eerst sinds lange tijd weer eens flink gedaald in plaats van gestegen. 25 'gewone mannen en vrouwen' in de provincie werden in april failliet verklaard, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Het waren vooral zogenoemde privépersonen, dus mensen zonder bedrijf, die aan hun privéschulden ten onder gingen, waar de daling het stevigst was: van 35 naar 16. In diezelfde maand gingen er ook negen eenmanszaken failliet. Dat waren er de maand ervoor nog twee keer zo veel. De dalingen zijn het sterkst sinds bijna een jaar.

Dramatischer dan bij bedrijven

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een faillissement niet alleen voorbehouden aan bedrijven. Ook gewone mensen kunnen failliet worden verklaard en de gevolgen zijn dan vaak nog een stuk dramatischer. Dat gebeurt als de schuldenberg onoverkomelijk is geworden en om welke reden dan ook zelfs de schuldsanering geen uitkomst meer biedt.
Simpel gezegd: bij een faillissement beslist de rechter dat je de zeggenschap verliest over je eigen geldzaken en inkomen. Een aangewezen curator gaat dan over bijna al je bezittingen en zal proberen daarmee de schulden zo veel mogelijk af te lossen. Waar de eigenaar van een bedrijf nog de bescherming heeft dat hij zelf niet aansprakelijk is voor de schulden van zijn bedrijf, ben je dat als privépersoon wel: je auto, je huis, je horloge, je fiets. Alles kan verkocht worden zonder dat je daar nog iets over te zeggen hebt.

Ook minder bedrijven failliet

Ook het aantal bedrijven dat failliet ging daalde wel iets in de provincie, maar gemeten in reële cijfers stelde die daling niet heel veel voor. Zeker niet als je bedenkt dat het de maand ervoor uitkwam juist op een recordniveau. April 2013 was voor bedrijven nog steeds de op één na zwaarste maand ooit.
De 25 privépersonen die failliet gingen, zijn in absolute cijfers minder dan de helft van de maand ervoor. Omdat deze aantallen elke maand flink schommelen, afhankelijk van hoeveel zittingsdagen de rechtbank die maand heeft, is het beter om te kijken naar het gemiddelde van de laatste drie maanden. Dat kwam in april uit op 36, het laagste gemiddelde sinds vorig jaar zomer. Ook het verschil met vorige maand (-20 procent) was het gunstigste in een jaar tijd.

Faillissementen Overijssel 2013

Privépersonen, absolute cijfers
januari: 52
februari: 29
maart: 53
april: 25
Privépersonen, driemaandsgemiddelde
januari: 41
februari: 38
maart: 45
april: 36
Totaal, dus inclusief bedrijven, absolute cijfers
januari: 102
februari: 106
maart: 127
april: 93
Totaal, driemaandsgemiddelde
januari: 84
februari: 92
maart: 112
april: 109
Bron: CBS. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.