nieuws

Eis: 2,5 jaar cel tegen legger nepbommen Enschede

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist tegen de legger van nepbommen uit Enschede.
Volgens het Openbaar Ministerie plaatste de verdachte, Wouter D., in november 2012 een nepbom bij een advocatenkantoor in zijn woonplaats. Een paar dagen later probeerde hij een tankstation aan de Boulevard af te persen door daar een nepbom neer te leggen.

Vuilniszak met water

De nepbom bij het advocatenkantoor werd op 12 november gevonden door een medewerker. Die zag een pakket met een rood knipperend lampje. De nepbom zorgde voor veel ophef in Enschede. Omliggende panden werden ontruimd en de Laaressingel werd urenlang afgesloten.
Uit onderzoek van de EOD bleek dat het pakket een vuilniszak te zijn die was gevuld met water en een klokje. Een week later werd zo'n zelfde pakket gevonden bij een tankstation aan de Boulevard in Enschede. Aan de vondst ging een telefoontje vooraf, waarin het tankstation afgeperst werd. Als er geen geld in een tas zou worden gedaan, dan zou er een bom ontploffen.
Volgens het Openbaar Ministerie is de maker van beide nepbommen de verdachte uit Enschede. Die ontkent dat hij de nepbom bij het advocatenkantoor heeft neergelegd. Hij ontkent ook de afpersing van het tankstation, maar heeft toegegeven dat hij daar wel een pakketje heeft neergelegd.

Verdachte is bekende van politie

De man uit Enschede kwam eerder in het nieuws omdat hij zich voor zou doen als brandweerman. Hij was ook beheerder van een aantal 112-websites. Via internet deed hij 'live verslag' van de vondst van de nepbom bij het advocatenkantoor. Hij plaatste foto's van het onderzoek door politie en de EOD. In 2009 werd hij veroordeeld tot 30 maanden celstraf voor brandstichting.
Het Openbaar Ministerie vindt dat er genoeg bewijs is om de verdachte te veroordelen. Zijn advocaat heeft de rechtbank gevraagd om vrijspraak bij gebrek aan bewijs. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.