Nieuws

Buurt Enschede wilde bouwstop voor huis met munitie

Van der Capellenstraat
Van der Capellenstraat
De buurt van het huis aan de Van der Capellenstraat in Enschede, dat door de EOD is ontruimd, wilde tien jaar geleden een bouwstop omdat de bewoner een kelder liet bouwen.
Die bouwstop is opgelegd, maar na controle weer opgeheven. De gemeente Enschede zegt dat de politie daar heeft gecontroleerd en geen illegale opslag van wapens en munitie heeft geconstateerd. De politie zegt dat de controle los stond van de bouwstop, en dat het ging om een reguliere verlofcontrole omdat de bewoner een vergunning had voor het houden van wapens en munitie. Op dat moment bleek alles in orde.

'Kelder voor wapens en munitie'

De bouwstop was opgelegd vanwege illegale bouwactiviteiten. De belangenvereniging Boddenkamp had gemerkt dat er een kelder werd gebouwd. Volgens oprichter Hesse van de vereniging gaat het om een kelder waar later wapens en munitie zouden worden opgeslagen. De belangenvereniging had daarvoor geen vergunningaanvraag gezien. Ze heeft na het opheffen van de bouwstop afgezien van een verdere procedure omdat dat geld zou kosten.

Rondleiding

Oprichter Hesse van de belangenvereniging woonde zes jaar lang aan de Van der Capellenstraat en heeft het over aardige buren. Zo'n tien jaar geleden kreeg hij een rondleiding in het nu doorzochte huis. Het huis grenst aan de achterkant aan een huis aan de Boddenkampstraat, waar de vader van de bewoner woont. Vader en zoon zouden samen in dát huis wonen en het huis aan de Van der Capellenstraat in zijn geheel gebruiken voor de opslag van oude wapens en munitie. Het zou er toen al helemaal vol mee hebben gelegen.
Volgens Hesse stonden door het hele huis vitrines met oorlogstuig. Op straat voor het huis stonden legervoertuigen met lekke banden, waar kinderen op en rondom speelden. De belangenvereniging probeerde die voertuigen met behulp van de gemeente en de politie weg te krijgen, maar het heeft jaren geduurd voordat dat lukte.

Onbegrip over moment

Hesse begrijpt niet waarom er nu plotseling zo wordt opgetreden. Volgens hem hebben de gemeente en de politie al die jaren geweten wat er in het huis lag en is er nooit opgetreden. Zowel de gemeente als de politie zegt dat er over illegale situaties niets bekend was.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.