Nieuws

PvdA Enschede: zorgen over toekomst Wegener in Enschede

Zorgen over toekomst krant in Enschede
Zorgen over toekomst krant in Enschede
De PvdA in Enschede maakt zich grote zorgen om de toekomst van de krant in die stad. Fractievoorzitter Van Lier vraagt het college van burgemeester en wethouders om zich in te zetten voor het behoud van de werkgelegenheid.
Moederbedrijf Wegener van de Twentsche Courant Tubantia kondigde deze week een reorganisatie aan waarbij landelijk ruim 500 banen verdwijnen, niet alleen op de redacties maar ook in de drukkerijen.

'Verhuizing drukkerij reeel'

Van Lier heeft van een lid van de ondernemingsraad van Wegener in Enschede begrepen dat het reëel is dat de drukkerij in Enschede verhuist naar Apeldoorn. De Enschedese drukkerij is volgens het OR-lid echter de meest rendabele van het concern. Verhuizing gaat gepaard met banenverlies.
Zeker is dat er verslaggeversplekken verdwijnen. Dat zouden er in Twente omgerekend zo'n 10 tot 15 kunnen zijn en dat gaat volgens Van Lier mogelijk ten koste van de kwaliteit van de lokale nieuwsvoorziening. Hij vindt het van groot belang dat er een goede regionale krant is, die mensen laat weten wat er in de regio speelt.

OR redactie deelt zorgen
Ook De OR van de TC Tubantia die de belangen van de redactie, markerting en commercie behartigt, maakt zich zorgen over een mogelijk vertrek van de drukkerij. Dat gaat volgens voorzitter Kuitert ten koste van de actualiteit van de nieuwsvoorziening. Zo zou een verslag van een late wedstrijd van FC Twente niet meer meekunnen in de krant van de volgende dag. Het is ook voor hem wachten op duidelijkheid.

'Niets doen is geen optie'

Fractievoorzitter Van Lier wil dat het gemeentebestuur alles in het werk stelt om verlies van werkgelegenheid te voorkomen want "niets doen is geen optie". Hij vraagt het college van burgemeester en wethouders of het zich bewust is van de urgentie, of het in gesprek is met Wegener en of het college mogelijkheden ziet om de werkgelegenheid te behouden voor Enschede.
Enschede is eigenaar van het onderkomen van de krant en verhuurt het aan Wegener. Mogelijk is er in de huurprijs iets te doen, zo stelt Van Lier zich dat voor. Hij wil er zelf op toezien dat het sociaal plan goed wordt nageleefd. Naar verluid kan Wegener niet voldoen aan de gebruikelijke kantonrechtersformule en wil het bedrijf in het sociaal plan een lagere vergoeding afspreken. Van Lier trok in januari al aan de bel. Het is onduidelijk of dat burgemeester en wethouders heeft aangezet tot actie.
Komende week is er weer een intern overleg bij Tubantia waarin meer duidelijk wordt over de toekomst van de krant en de individuele gevolgen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.