nieuws

Declaraties reiskosten Verdaas blijven geheim

Declaraties reiskosten Verdaas blijven geheim
Declaraties reiskosten Verdaas blijven geheim
De provincie Gelderland hoeft een geheime notitie over reiskostendeclaraties niet openbaar te maken. Details van de declaraties van Co Verdaas uit Zwolle zullen daardoor geheim blijven. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.
Omroep Gelderland meldt dat de zaak was aangespannen door voormalig Statenlid Toine van Bergen. Hij zou al sinds 2011 proberen de notitie openbaar te krijgen.
Van Bergen denkt dat er in de zogenoemde Quick Scan informatie staat over het declaratiegedrag van onder andere oud-gedeputeerde Co Verdaas uit Zwolle. Verdaas stapte op als staatssecretaris, nadat er ophef was ontstaan over declaraties in zijn tijd als gedeputeerde van Gelderland. Uit onderzoek bleek Verdaas ritten tussen Arnhem en Nijmegen te declareren, terwijl hij eigenlijk naar Zwolle reisde.
De Raad van State gaf Van Bergen vandaag niet gelijk. Doordat er persoonlijke opmerkingen van de schrijver in de Quick Scan staan, hoeft de Wet openbaarheid bestuur volgens de Raad niet toegepast te worden. "Binnen een bestuursorgaan moet vrijelijk van gedachten gewisseld kunnen worden, zonder dat de verantwoordelijke bestuurder daarop naderhand kan worden aangesproken."
Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.