Nieuws

Overijssel te makkelijk met natuurvergunningen

Natuurvergunning te snel afgegeven
Natuurvergunning te snel afgegeven
De provincie Overijssel is te makkelijk in het verstrekken van vergunningen voor veehouderijen in natuurgebieden, de zogenoemde natuurbeschermingswetvergunning. Dat zegt de Raad van State in een zaak rond een veehouderij in Luttenberg.
De provincie houdt bij een vergunningaanvraag rekening met het verminderen van de ammoniakuitstoot, maar kijkt niet naar de effectiviteit. De provincie houdt geen rekening met andere ammoniakbronnen dan die van een veehouderij komen.
De Raad van State heeft in een tussenuitspraak bepaald dat de vergunning voor de veehouder in Luttenberg wordt vernietigd en de provincie binnen zes weken de aanvraag opnieuw moet beoordelen. Mogelijk wordt de verleende vergunning alsnog geweigerd. Het bedrijf heeft te maken met de natuurgebieden De Sallandse Heuvelrug, het Wierdenseveld en het Boetelerveld.
Bij de provincie zijn inmiddels zeker 30 bezwaren ingediend tegen afgegeven natuurvergunningen. Dat meldt juridisch adviseur Valentijn Wösten aan vakblad De Boerderij. Wösten treedt regelmatig op namens de de Vereniging Leefmilieu en de Coöperatie Mobilisation for the Environment. Volgens hem maakt de uitspraak van de Raad van State voorlopig een einde aan het Overijsselse vergunningenbeleid voor de veehouderij. Wösten verwacht dat de 30 ingediende bezwaren allemaal tot vernietiging van verleende vergunningen zullen leiden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.