Nieuws

Sigarenmaakster IJsselmuiden in de spotlights

Mandenmakers, scharenslijpers, stoelenmatters, zomaar een paar voorbeelden van ambachten die dreigen te verdwijnen. Unesco en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed starten daarom met een boek met beschrijvingen van de beroepen en foto's van de uitvoerenden. Ook maken de beroepen kans om op een lijst van Unesco te komen en daarmee steun te krijgen om te blijven voortbestaan.
Zo wordt ook Ria Bos uit IJsselmuiden geportretteerd, één van de laatste sigarenmakers van Nederland. Ze draait nog sigaren met de hand, een ambacht dat ze geleerd heeft bij 'De Olifant' in Kampen. Ze is blij met de actie van het VIE en hoopt dat het werkt.
De ambachtendag is bedoeld voor iedereen die met hart en ziel bezig is met een oud ambacht en graag wil dat dit blijft voortbestaan. Op deze ontmoetingsdag is het de bedoeling dat er kennis en ervaring wordt uitgewisseld tussen de diverse ambachtslui. Veel van hen lopen tegen dezelfde problematiek aan: een teruglopend aantal verkooppunten, concurrentie van goedkope massaproducten uit het buitenland, geen opvolging en weinig vastgelegde kennis. Het VIE wil, gesteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, deze ambachten graag bijstaan en heeft daarom een aantal speerpunten bedacht om hen te helpen. Eén daarvan is ervoor zorgen dat er meer contact komt tussen ambachtslieden.
Ook wil het VIE de ambachten ondersteunen bij hun pogingen om op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst te worden. Om ambachten meer zichtbaarheid te geven in Nederland wordt een boek over ambachten uitgegeven, met een keur van ambachten die het waard zijn om doorgegeven te worden.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.