Nieuws

Vondst prehistorische bronzen ring in Rouveen

De 2800 jaar oude bronzen halsring die Klaas Harink vond in zijn weiland in Rouveen is mogelijk de belangrijkste archeologische vondst ooit in de regio.
Harink vond de bijzondere ring op zijn land, in een net uitgegraven poel. De exacte vindplaats wil hij graag geheimhouden. De ring kwam terecht bij de Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS).
Vervolgens hebben archeologen en andere wetenschappers de ring onderzocht. Hun conclusie is dat het hier waarschijnlijk gaat om een grafvondst of offergift uit de vroege ijzertijd, ongeveer 800 jaar voor Christus. Om meer zekerheid te krijgen over de herkomst van de ring is aanvullend onderzoek aan de ring en op de vindplaats nodig.

Nieuwe inzichten in geschiedenis

De ring komt waarschijnlijk uit de Hunsrück-Eifel-Kultur, een bevolkingsgroep uit de ijzertijd die leefde rond de Rijn en Moezel. Nog nooit eerder zijn sporen van deze cultuur in Nederland aangetroffen. Het is daarmee de belangrijkste archeologische vondst ooit in de regio. De ring biedt nieuwe inzichten in de volkeren die hier ooit geleefd moeten hebben, zegt de SWARS. Mogelijk was er al veel eerder bewoning in de omgeving van Staphorst en Rouveen dan altijd werd gedacht. 

"Ring blijft in Rouveen"

De bronzen ring heeft waarschijnlijk altijd onder water gelegen, en is nog in opvallend goede staat. Verschillende musea zijn geïnteresseerd in de ring, maar Klaas Harink is niet van plan afstand te doen van zijn ring. Als het aan hem ligt blijft de vondst daar waar hij is gevonden, in Rouveen. De SWARS kwam vorig jaar ook in het nieuws na de vondst van een flinke hoeveelheid goud en zilverwerk uit de 19e eeuw. Het bleek toen te gaan om de buit van een roofmoord.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.