Nieuws

Boetes voor illegale wilde zwijnenjacht in De Lutte

Boete voor neerschieten wilde zwijnen
Boete voor neerschieten wilde zwijnen
De rechtbank in Almelo heeft twee jagers uit De Lutte veroordeeld tot geldboetes van 2.000 euro.
De rechtbank vindt bewezen dat de twee in het buitengebied van De Lutte drie wilde zwijnen doodgeschoten hebben. Het gaat om een beschermde inheemse diersoort.

Jachtakte ingenomen

Tegen de mannen waren werkstraffen van 20 en 80 uur geëist, maar omdat de jachtakte van beide mannen is afgepakt en het lang heeft geduurd voordat de strafzaak is behandeld, komt de rechtbank tot een boete. De rechtbank maakt geen verschil in het aandeel van de beide mannen. Dat de één heeft gereden en de ander heeft geschoten laat de rechtbank niet meewegen in de strafmaat.
De mannen werden in november 2009 aangehouden na een melding dat er in het donker schoten waren gehoord. Agenten die naar de plek gingen, zagen de twee jagers op een akker. Daar lag ook een doodgeschoten wild zwijn. Een ander wild zwijn lag bij één van de mannen thuis.

Geen vergunning

Volgens de officier van justitie hadden de jagers geen vergunning of toestemming om de zwijnen te schieten en waren ze dus aan het stropen. De twee mannen zeggen dat ze op weg waren naar Duitsland om daar te jagen. Onderweg liep een rotte wilde zwijnen vlak voor hun auto en konden ze een aanrijding voorkomen.
Omdat er in Twente geen wilde zwijnen mogen rondlopen vanwege mogelijke schade aan gewassen wilden ze de zwijnen afschieten. Volgens een van de twee mannen die de dieren neerschoot had hij toestemming om aan wildbeheer te doen. Voor de rechtbank staat buiten kijf dat de mannen geen schriftelijke toestemming hadden dat ze daar mochten jagen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.