Nieuws

Overijssel verwacht groei van economie, maar blijft somber

KvK: "Ondernemers blijven somber"
KvK: "Ondernemers blijven somber"
Ondernemers in Overijssel verwachten dat de economie iets aantrekt, maar ze blijven somber. Dat blijkt uit de enquête die de Kamer van Koophandel elk kwartaal houdt.
In die zogenoemde Conjunctuurenquête Nederland voor het tweede kwartaal van 2013 is ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen. Dat ging om verwachtingen op het gebied van de omzet, de export, de werkgelegenheid en het economisch klimaat. Volgens de Kamer van Koophandel waren de afgelopen maanden zo slecht dat het bijna niet anders kon dan dat de ondernemers een verbetering verwachtten.
Overijssel is de enige provincie waar de ondernemers nog steeds een daling van de omzet verwachten. Landelijk zijn de ondernemers positiever. In Overijssel verwachten ze wel dat de export aantrekt.
Over het economisch klimaat zijn ze nog steeds negatief, maar minder dan drie maanden geleden. Als het gaat om hun eigen financiën zien ondernemers het beduidend minder rooskleurig in. Ze maken zich op dit moment meer zorgen om hun eigen bedrijf dan om de economie. De ondervraagde ondernemers investeren minder en verwachten dat er nog meer banen verloren gaan, wel minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar.
De ondernemers zeggen dat hun winst in de afgelopen drie maanden een historisch dieptepunt heeft bereikt. Na een korte opleving eind vorig jaar, zegt 37% van de ondernemers dat de winst weer is gedaald. Landelijk was dat 31%.
Ondernemers in de bouw hebben het ook de afgelopen maanden het zwaarst te verduren gehad. 65% van hen maakte minder winst. De bouw staat er op alle fronten nog steeds slecht voor, daar is nog geen verbetering in te zien. Het best gaat het met de zakelijke dienstverlening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.