nieuws

Rijscholen Overijssel bij beste van Nederland

Overijsselse rijscholen horen bij de beste van het land. In Den Haag sloegen PvdA en SP deze week alarm over de kwaliteit, maar dat lijkt in onze provincie nergens voor nodig.
RTV Oost onderzocht van alle rijscholen in Nederland de slagingspercentages van het afgelopen jaar en op alle fronten scoren de Overijsselse rijscholen uitstekend. Hier zijn nauwelijks 'cowboys', zoals onlangs in de Tweede Kamer besproken, het gemiddelde slagingspercentage is een van de hoogste van het land en ook de beste rijschool van het land, tenminste voor zover je die conclusie mag trekken op grond van alleen het slagingspercentage, is gevestigd in Overijssel.

Van de uitkering af

Sinds enkele jaren geleden het UWV de rijschool ontdekte als een manier om mensen van een uitkering naar werk te helpen, schoot het aantal rijscholen in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Volgens SP-kamerlid Bashir en Atje Kuiken van de PvdA heeft dat dramatische gevolgen gehad voor de kwaliteit en inderdaad, overal kom je ze tegen: rijscholen met slechts een handvol leerlingen per jaar of instructeurs waarbij een jaar lang geen enkele leerling slaagde.
Maar in Overijssel is daarvan nauwelijks sprake of misschien zelfs wel helemaal niet. In heel Nederland zijn er een kleine honderd rijscholen waar er minder dan een op de tien kandidaten voor het eerste rijexamen slaagt. In Overijssel is dat er slechts één en als we de lat wat hoger leggen, namelijk op twintig procent zijn het er niet meer dan drie die dat niet halen.

Perfecte scores

Drie rijscholen in de provincie halen een (nagenoeg) perfecte score van 95-100 procent. Van deze drie haalde Autorijschool Ebbers in Zenderen dat met de meeste leerlingen. Slechts één andere rijschool in heel Nederland, die van Lou Schurer in het Limburgse Landgraaf, evenaarde die score.
Het lijkt er sowieso van alle kanten op dat Limburg en Overijssel de beste rijscholen hebben. Zeven rijscholen in heel Nederland haalden deze nagenoeg perfecte score, drie daarvan in Overijssel, drie in Limburg en een in Gelderland. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat in Overijssel 57 procent van de mensen zijn rijbewijs in een keer haalt. Alleen in Limburg ligt dat nog iets hoger: 60 procent. In Zuid-Holland is dat slechts een schamele veertig procent.

De hoogste slagingspercentages in Overijssel

1. Autorijschool Ebber, Zenderen 96-100 procent
2. Suzanne de Nooyer, Almelo 96-100 procent
2. Autorijschool Sita, Rijssen, 96-100 procent

De laagste slagingspercentages in Overijssel

1. Emek Rijschool, Kampen 6-10 procent
2. Auto en Motorrijschool Smit, Hengelo 16-20 procent
2. Leo's Rijschool, Enschede 16-20 procent
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.