Nieuws

Vlug: alleen crisismanagement kan puinhoop bij OM oplossen

De Deventer advocaat Jan Vlug verwacht geen wonderen van de landelijke politiek rondom de problemen bij het gefuseerde Openbaar Ministerie Oost-Nederland. 'Er moet crisismanagement op losgelaten worden'.
Vlug reageert daarmee op Kamervragen van CDA-Tweede Kamerlid Van Hijum. Van Hijum wil het disfunctioneren in Den Haag aan de orde stellen, nadat Vlug een boekje opendeed over de problemen. 'Behalve wat toezeggingen van minister Opstelten of staatssecretaris Teeven zal er weinig veranderen', zo verwacht Vlug.

'Ideologisch Studiekamerbesluit'

Vlug zwengelt de problemen bij het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland aan uit frustratie over het afgelopen half jaar.
In januari is het parket Oost-Nederland ontstaan uit een fusie van het Openbaar Ministerie regio Zwolle- Almelo en de regio Arnhem-Zutphen. 'Een ideologisch studeerkamerbesluit, om iedereen maar bij elkaar te zetten', aldus Vlug. Hij schreef verschillende brieven om zijn ongenoegen te uiten, maar heeft geen verbetering gezien

Fout op fout

Volgens Vlug komen dossiers van zijn cliënten nu niet meer aan, zijn medewerkers van de rechtbank niet op de hoogte, zijn benodigde nieuwe IT-projecten nog niet af en is het OM slecht telefonisch bereikbaar. Daarnaast zijn vaste aanspreekpunten verdwenen en vervangen door onbekende personen die van niets weten.
Eerder was hij al niet te spreken over de effectiviteit bij het OM, maar het is volgens Vlug nu helemaal erg. Gisteravond kwam naar buiten dat er ook nog eens 110 miljoen bezuinigd moet worden, een kwart van het budget. "Leg mij maar eens uit hoe ze dat dan nog willen doen".

'Werkvloer deelt de mening'

Medewerkers van het OM delen volgens hem de frustraties, maar durven dit niet aan te geven. Hij haast zich te zeggen dat de mensen op de werkvloer geen blaam treft, die overkomt het ook maar.
De oplossing is voor hem het aanstellen van een crisismanager. Voor hem als advocaat zou het al helpen als hij de mailadressen van alle officieren van justitie krijgt.

OM erkent problemen
De leiding van het OM erkent dat het niet vlekkeloos verloopt en zegt op de eigen internetsite de gang van zaken te betreuren. het Openbaar Ministerie neemt de klachten serieus en zegt aan oplossingen te werken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.