Nieuws

Duitse tegenstanders willen openheid over Urencotransport

'Openheid over transporten Urenco Gronau'
'Openheid over transporten Urenco Gronau'
Uraniumverrijker Urenco in Gronau en de Duitse regering moeten volledige openheid geven over  de uraniumtransporten naar het Russische Angarsk. Dat eisen de tegenstanders van kernenergie, in het Duitse grensgebied.
In Angarsk liggen duizenden tonnen uraniumafval uit Gronau opgeslagen in de buitenlucht. Dat is er via schepen vanuit Rotterdam naartoe gebracht. Dat leverde jaren geleden protesten op in Twente, omdat het met de trein via Twente naar Rotterdam ging. Inmiddels is dat transport stilgelegd.
Die vaten zouden inmiddels mankementen vertonen en constant gerepareerd worden. De tegenstanders zijn teleurgesteld in de houding van Urenco die zich naar hun zeggen niet voor interesseert.
De zaak speelt nu op, omdat de ARD gisteravond een documentaire uitzond over een jongen met kanker uit Angarsk die in Hannover wordt behandeld. In die documentaire werd een duidelijke link gelegd met het opgeslagen uraniumafval. het zou officieel zijn aangetoond dat het aantal gevallen van kanker rondom de kernafvalopslag in Rusland beduidend hoger ligt dan elders in het land.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.