Nieuws

Grote zorgen over bezuinigingen Wegener

De dagbladen TC Tubantia en de Stentor kunnen niet door nog minder mensen worden gemaakt. Als moederbedrijf Wegener de nieuwste bezuinigingsplannen doorzet, zal dat zeker ten koste gaan van de kranten.
Dat denkt dagbladsecretaris Tom Gibcus van journalistenvakbond NVJ. Wegener wil op korte termijn vijftig miljoen euro bezuinigen. Daardoor zouden 125 van de 500 journalisten op straat komen te staan. Volgens Gibcus is er een nulpunt bereikt. "Het houdt een keer op." Onderzoeker Piet Bakker, lector journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, noemt de bezuinigingen bij Wegener ongekend. "Een bezuiniging van duizend mensen in anderhalf jaar tijd is in de Nederlandse krantensector nog nooit vertoond." Uit jaarcijfers van Wegener blijkt dat alleen al in de periode 2002 tot 2011 meer dan de helft van alle banen verdwenen is. De meest recente bezuinigingen zijn daar nog niet in verwerkt. Het bedrijf had in 2002 nog ruim 6300 werknemers. In 2011 waren dat er nog maar 2800.

Bedrijf zit in vicieuze cirkel

Het krantenbedrijf zit volgens Tom Gibcus in een gevaarlijke vicieuze cirkel. "Wegener heeft geen langetermijnvisie." "Het is een glijdende schaal." Lector Piet Bakker noemt het zelfs een 'stuurloos bedrijf'. "Het grote probleem van Wegener is dat de eigenaren er van af willen." Volgens de NVJ is het belangrijk dat Wegener eerst kijkt wat het wil voordat het bedrijf verder gaat bezuinigen. "Als je elk jaar op korte termijn je financiën op orde wilt hebben, dan loop je ieder jaar achter."

'Wegener is groter dan The Washington Post'

De reden voor de meest recente bezuinigingen zijn volgens Wegener de slechte financiële resultaten. De advertentie-inkomsten kelderen al jaren en ook het aantal abonnees daalt gestaag. Toch heeft het bedrijf over 2012 nog een winst van 70 miljoen euro geboekt. De krantenuitgever zou dit jaar echter moeite hebben om aan de eisen van de banken te voldoen. Wegener heeft een gigantische schuldenlast nadat het bedrijf werd overgenomen door de Britse investeerder Mecom. Dat bedrijf betaalde de overname van Wegener voornamelijk met geleend geld.
Toch is Wegener volgens Piet Bakker 'geen zieltogend bedrijf'. "We praten over kranten met een gezamenlijke oplage van bijna een miljoen exemplaren. Dat is een enorme oplage. Bij elkaar is het veel groter dan bijvoorbeeld The Washington Post." Bakker hoopt dat het bedrijf de lokale journalisten zal ontzien. "Daar maakt de krant het verschil, dus het zou onverstandig zijn om op hen te bezuinigen."
Bekijk de reportage in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.