Nieuws

Hygiëne beroerd in 'culinaire hoofdstad' Zwolle

Beroerde hygiëne in restaurants Zwolle
Beroerde hygiëne in restaurants Zwolle
Restaurants in Zwolle brengen het er niet goed af bij controles van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bij liefst 29 restaurants in de stad de hygiënevoorschriften werden overtreden. De inspecteurs bezochten 48 restaurants in Zwolle, dat zichzelf aanprijst als 'culinaire hoofdstad' van Nederland.

Zwolle op plaats 306 van 400

Misstanden bij 29 van de 48 gecontroleerde restaurants betekent dat het bij 60 procent van de controles dus raak was. Dat is flink meer dan het landelijk gemiddelde van 38 procent. Op een ranglijst van de ruim 400 gemeentes van Nederland komt Zwolle op plaats 306.
Het gaat in alle gevallen om overtredingen van de hygiëneregels. Hoe ernstig de overtredingen waren, is niet bekend gemaakt. Ook wilde de NVWA geen namen van restaurants geven, maar de inspectie nuanceert de cijfers wel. Gecontroleerd worden vooral die restaurants waar al vermoedens van overtredingen bestaan, waardoor de pakkans dus een stuk hoger wordt.

Meerderheid niet gecontroleerd

In Zwolle zijn meer dan 100 restaurants, de toonaangevende culinaire website Iens.nl telt er bijvoorbeeld 122. Dat betekent dat een ruime meerderheid in 2012 niet is geïnspecteerd, omdat er waarschijnlijk geen verdenking tegen bestond.

De beste gemeentes in Overijssel

De top-5 van beste gemeentes in Overijssel (met percentage van bedrijven die in overtreding was):
1. Oldenzaal 24%
2. Almelo 25%
3. Hardenberg 25%
4. Enschede 26%
5. Hellendoorn 27%
Door: Jody Ummels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.