Nieuws

Plan kleine scholen is 'slachthuisconstructie'

Een 'slachthuisconstructie' noemt Bouwien Rutten van de Stichting Behoud Kleine Scholen het besluit van de staatssecretaris dat de kleine scholen voorlopig open mogen blijven, maar geen extra geld krijgen. Â
Rutten, ook voorzitter van de ouderraad van een kleine school in Agelo, verwacht dat door de nieuwe plannen alsnog binnen een aantal jaren het aantal kleine scholen is gehalveerd. In eerste instantie was ze blij dat het oude plan om alle scholen met minder dan 100 leerlingen (1300) te sluiten, is terug gedraaid. "Het lijkt positief, maar als je het plan kritisch doorleest is het gewoon een slachthuisconstructie, een koude sanering." Waar ze over valt is dat in de nieuwe plannen voor alle scholen met minder dan 145 leerlingen (2400) straks de kleine scholentoeslag zal vervallen. Staatssecretaris Dekker wil dat die scholen dit geld gaan gebruiken om te fuseren of te gaan samenwerken. "Een school met 50 leerlingen krijgt op deze manier zo'n 33 procent minder inkomsten", rekent Rutten voor. "Dat zou al snel één FTE zijn als je een team van vier leraren zou hebben."

geschatte ingangsdatum 2016

De staatssecretaris verwacht in de loop van volgend jaar met een wetsvoorstel te komen. De nieuwe bekostiging zal naar zijn inschatting niet eerder dan augustus 2016 ingaan. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.
De ondergrens voor het aantal leerlingen blijft staan op 23. De verwachting is dat de komende jaren het aantal basisschoolleerlingen af zal nemen. In 2020 wordt een gemiddelde daling van negen procent verwacht, in sommige delen van het land zelfs 30 procent. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen. Zo'n 2400 scholen hebben minder dan 145 leerlingen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.