Nieuws

UT: testen in huisarstenpraktijk kunnen veiliger en beter

Testen kunnen beter en veiliger
Testen kunnen beter en veiliger
De hygiëne bij bloed- en urinetesten in huisartsenpraktijken laat te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Twente.
De universiteit onderzocht samen met rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu RIVM en het instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg NIVEL de testen zoals die nu in huisartsenpraktijken worden afgenomen. Het aantal testen neemt toe in Nederland en de inspectie voor de gezondheidszorg wil weten of er aanvullende voorschriften nodig zijn. 
De onderzoekers concluderen dat huisartsenpraktijken weinig oog hebben voor kwaliteitsaspecten van de testen. Die worden uitgevoerd door medewerkers die geen opleiding in laboratoriumtechnieken hebben gehad. Zo wordt bij de vingerprik voor de prik maar in de helft van de praktijk de vinger gewassen. Dat kan grote fouten veroorzaken bij onder meer de meting van glucose.
Eerder onderzoek in ziekenhuizen bracht dezelfde mankementen aan het licht. Na een bericht van de inspectie zijn de testen onder verantwoordelijkheid van laboratoria geplaatst, waardoor de veiligheid en kwaliteit fors zijn verbeterd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.