nieuws

Acht jaar cel en tbs geëist in zaak ABC-moord Meppel

Een 22-jarige man uit Meppel gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt 8 jaar de cel in voor de moord op een bewoonster van verzorgingshuis ABC in Meppel. Daarnaast wil het OM dat de man tbs krijgt.
Het OM vindt het bewezen dat de man een 88-jarige vrouw in het verzorgingshuis om het leven heeft gebracht. Zij werd juni 2009 levenloos op haar kamer gevonden. Ze was deels ontkleed en vastgebonden met tape. Moord zou volgens de officier van justitie niet bewezen zijn, maar doodslag wel. 

DNA gaf doorslag

De zaak bleef lang onopgelost. In een poging de dader te vinden, verspreidde de politie duizenden folders in Staphorst en Meppel. Daarnaast werd een DNA-onderzoek gehouden onder 350 mannen. DNA is ook wat uiteindelijk naar de 22-jarige verdachte leidde. In de hals van het slachtoffer zouden sporen van hem gevonden zijn. De tape waarmee ze was vastgebonden, komt volgens het OM overeen met tape die gevonden is in de woning van de verdachte. Het DNA dat op de tape is aangetroffen, wijst volledig naar de verdachte. Volgens het OM is er een kans van 1 op een miljard dat het DNA niet van de verdachte is.
Mogelijk was de verdachte van plan de vrouw te verkrachten. Het zou kunnen dat hij werd gestoord door een verpleegster die om half vier 's nachts binnenkwam.

Tbs met dwangverpleging

Tijdens de zitting werd gesproken over rapporten waaruit zou blijken dat de verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft. Hij zou een vorm van autisme hebben, licht schizofreen en zwak begaafd zijn. De verdachte spreekt dit zelf tegen. Het OM oordeelde op basis van het verleden van de verdachte, waarin hij al eerder in contact kwam met justitie en hulpverleners, dat er kans is op herhaling. Daarom is ook tbs met dwangverpleging geëist. 
De verdachte zelf ontkent. Zijn advocaat verwijt justitie een tunnelvisie. Daardoor zou volgens de advocaat het DNA-bewijs niet goed geïnterpreteerd zijn. De rechtbank doet op 14 juni uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.