Nieuws

Burgemeesters: "Geef gedetineerden meer taken"

Personeel van De Karelskamp protesteert tegen de plannen van Teeven
Personeel van De Karelskamp protesteert tegen de plannen van Teeven
Meer dan de helft van de gevangenissen in Nederland is te zwaar beveiligd, vinden burgemeesters, gevangenisdirecteuren en gevangenispersoneel. Komende week komen ze met alternatieven voor de plannen van staatssecretaris Teeven om 26 gevangenissen te sluiten en meer dan 3000 bewaarders te ontslaan. Onder de plannen is ook dat van een aantal burgemeesters voor een zogenoemde selfsupporting gevangenis. Dat meldt de NOS.
In zo'n selfsupporting gevangenis, blijkt uit het plan dat de NOS heeft ingezien, worden allerlei taken uitgevoerd door de gedetineerden zelf. Dat levert een kostenbesparing op. Het personeel blijft verantwoordelijk voor de veiligheid en de zorg en bepaalt ook welke gedetineerden bepaalde taken mogen verrichten.
De selfsupporting gevangenis zou daarnaast als voordeel hebben dat gedetineerden stap voor stap kunnen oefenen in het nemen van verantwoordelijkheid. De opstellers van het advies aan Teeven stellen dat uit onderzoek is gebleken dat daardoor de recidive afneemt.

Bezuinigen

Staatssecretaris Teeven kondigde onlangs aan het gevangeniswezen flink op de schop te willen gooien. Hij denkt met zijn plannen 340 miljoen euro te bezuinigen. Daarvoor zouden onder meer tbs-klinieken Veldzicht (Balkbrug) en Oldenkotte (Rekken) dicht moeten, net als huis van bewaring De Karelskamp in Almelo.
De plannen stuiten op veel verzet. Naast enkele demonstraties, komen er ook uit verschillende hoeken alternatieve plannen om de staatssecretaris op andere gedachten te brengen. Het alternatieve plan van de burgemeesters levert volgens hen een reële, structurele, jaarlijkse bezuiniging van 187 miljoen op. Alle plannen worden de komende week aangeboden in Den Haag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Teeven over de bezuinigingen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.