nieuws

Geen hogere Europese status voor Nedersaksisch

Nedersaksische streektaal
Nedersaksische streektaal
De Tweede Kamer heeft vandaag een motie van CDA en PvdA verworpen om het Nedersaksisch voor te dragen voor een hogere Europese status.
Het voorstel kreeg vanmiddag onvoldoende steun. Alleen de SGP, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren steunden de motie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte vorige week al duidelijk dat hij weinig zin heeft om hier aan mee te werken. De erkenning van het Nedersaksisch is belangrijk voor de bescherming van de taal en de bevordering van het gebruik ervan.

Eerdere pogingen

Eerdere pogingen bij ex-minister Spies liepen op niks uit. In 2009 heeft de Overijsselse politiek wel ingestemd met het voorstel om het Nedersaksisch extra te beschermen. Vorig jaar stelde CDA-Kamerlid Van Hijum Kamervragen over het Nedersaksisch. Nederland had het als streektaal erkend, zonder er ook geld voor werd gegeven. Van Hijum wilde een stevigere erkenning met geld om de taal te beschermen. Dat is niet gelukt.

Nedersaksische streektalen

De vier noordelijke provincies wilden dat de Nedersaksische streektalen, waartoe het Twents en Achterhoeks behoren, worden voorgedragen voor promotie naar Deel III van het Europees Handvest voor Minderheidstalen, waartoe ook talen als het Fries of het Baskisch horen. Het Nedersaksisch voldoet al een tijd aan de voorwaarden die Straatsburg stelt, maar alleen de Nederlandse regering kan een verzoek indienen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.