nieuws

Enschede stemt in met bijdrage voor luchthaven Twente

De politiek in Enschede heeft ingestemd met een bijdrage van 1,25 miljoen euro voor de Luchthaven Twente.Â
Wel is er de voorwaarde dat het geld wordt ingezet voor het creëren van werkgelegenheid. Minimaal 10 procent van de medewerkers van de luchthaven moet worden gevonden onder langdurig werklozen.Een aantal partijen zet wel vraagtekens bij de 1,25 miljoen euro. Zo vinden D66, GroenLinks en SP het een ongeoorloofde steun in de exploitatie.

Akkoord exploitatie

Vorige maand werd duidelijk dat Reggeborgh Beheer, van de Rijssense ondernemer Dik Wessels, een akkoord heeft bereikt over de exploitatie van de luchthaven. Wessels wil wel dat de overheid 5 miljoen euro bijdraagt. Het ministerie van Economische Zaken draagt 2,5 miljoen euro bij, onder de voorwaarde dat de regio de resterende 2,5 miljoen euro investeert. Overijssel wil 1,25 miljoen bijdragen. De politiek in Enschede stemt daar nu dus ook mee in. De politiek heeft altijd geëist dat er geen overheidsgeld wordt gestopt in de exploitatie van de luchthaven. De overheden zeggen dat het hier niet om een bijdrage in de exploitatie gaat, maar om een investering in de werkgelegenheid. Een meerheid van de politieke partijen gaat daarmee akkoord.

Nieuwe banen

Volgens Reggeborgh levert de luchthaven en het bijbehorende bedrijventerrein in de komende 15 jaar 1356 tot 3100 nieuwe banen op. Wethouder van Hees van Enschede noemt het het grootste werkgelegenheidsproject in de regio. Nog voor de zomer wordt de concessieovereenkomst getekend. Het besluit om overheidsgelden naar de luchthaven te laten gaan, moet nog getoetst worden door Europa op rechtmatigheid. Als het luchthavenbesluit, de staatssteuntoets en de bestemmingsplannen en vergunningen in orde zijn, kan Reggeborgh beginnen met de bouw van terminals en alles dat fysiek met vliegen samenhangt. Met de luchthaven is een investering gemoeid van 60 miljoen euro. Er wordt al jaren gepraat over burgerluchtvaart op de vroegere vliegbasis.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.