Nieuws

Twee jaar cel voor bommenlegger Enschede

De rechtbank in Almelo heeft vandaag een 24-jarige man veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het plaatsen van nepbommen en een poging tot afpersing in Enschede. Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie 2,5 jaar celstraf geëist.
De rechtbank acht bewezen dat de man uit Enschede in november 2012 een nepbom bij een advocatenkantoor in zijn woonplaats heeft geplaatst. Een paar dagen later probeerde hij een tankstation aan de Boulevard af te persen door daar een nepbom neer te leggen. De nepbom bij het advocatenkantoor werd op 12 november gevonden door een medewerker. De nepbom zorgde voor veel ophef in Enschede. Omliggende panden werden ontruimd en de Laaressingel werd urenlang afgesloten.

Tweede nepbom

Uit onderzoek van de EOD bleek dat het pakket een vuilniszak te zijn die was gevuld met water en een klokje. Een week later werd zo'n zelfde pakket gevonden bij een tankstation aan de Boulevard in Enschede. Aan de vondst ging een telefoontje vooraf, waarin het tankstation afgeperst werd. Als er geen geld in een tas zou worden gedaan, dan zou er een bom ontploffen.

Eerder veroordeeld

De man uit Enschede kwam eerder in het nieuws omdat hij zich voor zou doen als brandweerman. Hij was ook beheerder van een aantal 112-websites. Via internet deed hij 'live verslag' van de vondst van de nepbom bij het advocatenkantoor. Hij plaatste foto's van het onderzoek door politie en de EOD. In 2009 werd hij veroordeeld tot 30 maanden celstraf voor brandstichting.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.