Nieuws

Andere straffen in fraudezaak Icare

Andere staffen fraudezaak Icare
Andere staffen fraudezaak Icare
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft woensdag uitspraak gedaan in de grootschalige zorgfraudezaak bij Icare. Bij alle drie uitspraken is het hof tot een andere beslissing gekomen dan de toenmalige rechtbank Assen in 2010.

Hoofdverdachte V.

In deze zogeheten megazaak 'ZORG' stonden twee personen en een besloten vennootschap terecht voor onder meer oplichting en witwassen. Het hof veroordeelde hoofdverdachte V., de voormalig topman van de thuiszorginstelling, tot 21 maanden gevangenisstraf. De rechtbank kwam eerder tot een gevangenisstraf van 12 maanden. Het hof vindt bewezen dat de hoofdverdachte Icare heeft opgelicht voor een bedrag van 589.914 euro. Daarom is V. eveneens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 589.914 euro aan Icare. Deze vordering werd eerder ook toegewezen door de rechtbank. V. is eveneens veroordeeld voor het medeplegen van witwassen, in samenwerking met medeverdachte B.

Medeverdachte B.

Medeverdachte B. kreeg in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 maanden, dat is twee maanden lager dan de staf van de rechtbank. Het hof vindt bewezen dat B. zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van witwassen van een aanzienlijk bedrag, namelijk 1,5 miljoen gulden. Dat bedrag was afkomstig van oplichting van Icare door de hoofdverdachte. De straf valt iets lager uit in verband met de lange duur van de rechtsgang.

Besloten Vennootschap

De besloten vennootschap, Breevenen B.V. heeft zich volgens het hof schuldig gemaakt aan witwassen en verklaart de BV hiervoor strafbaar. Deze B.V. verkocht aandelen die door middel van oplichting door de hoofdverdachte waren verkregen. Er wordt echter geen straf of maatregel opgelegd, omdat dat de verhaalsmogelijkheden van de benadeelde partij zou beperken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.