Nieuws

"Sluisplannen miskenning economisch belang binnenvaart"

De sluis bij Delden
De sluis bij Delden
Minister Schultz (Infrastructuur) onderschat het economisch belang van de binnenvaart in Overijssel. Dat zegt de sector in een reactie op de plannen van de minister om te bezuinigen op de bediening van de sluizen in rijksbeheer.
Schultz wil een aantal sluiscomplexen alleen nog overdag laten bedienen. Ze verwacht daarmee landelijk veertig fulltime banen weg te bezuinigen. Gevolg is wel dat de sluizen vaker gesloten zijn voor de scheepvaart, in Oost Nederland gaat het dan om de sluizen bij Eefde, Delden, Hengelo, Zwartsluis en Zwolle.
Volgens de binnenvaartsector heeft het voornemen van de minister grote gevolgen voor de bedrijven die gebruik maken van vervoer over water. De belangenbehartiger van schippers, Koninklijke Schuttevaer, is bang dat bedrijven weer meer over de weg gaan vervoeren. Voorzitter Annemarie Jorritsma zei gisteren op het jaarcongres van de organisatie de voorstellen 'met alle mogelijke middelen te bestrijden'.
Ook de Twentse organisaties Port of Twente en CTT (Combi Terminal Twente) zijn niet blij met de plannen van de minister. Volgens hen staan de ongeveer zeven fulltime banen die de minister in Oost Nederland wegbezuinigd, in geen enkele verhouding tot de duizenden arbeidsplaatsen die op de tocht komen te staan bij de gebruikers van het Twentekanaal. Zij roepen de minister op een andere oplossing te zoeken, zoals bijvoorbeeld de sluisbediening bij marktpartijen neer te leggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.