Nieuws

Torenhoog aantal faillissementen daalt iets in Overijssel

In Overijssel is het aantal faillissementen de afgelopen maand opnieuw licht gedaald. Het was voor de derde maand op rij dat het aantal licht daalde, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In het grootste deel van Nederland was er juist sprake van een stijging.
In mei werden er in de provincie 93 faillissementen uitgesproken. Opvallend is dat een groot deel daarvan werd uitgesproken over 'gewone' mensen zonder bedrijf of eenmanszaak: 35 van de 93 faillissementen in mei werden veroorzaakt door privéschulden waar geen bedrijf aan te pas kwam.

Nog wel meer dan vorig jaar

De aantallen per maand kunnen overigens een iets vertekend beeld geven, omdat het aantal faillissementen in een maand sterk afhankelijk is van het aantal zittingsdagen dat de rechtbank die maand uittrekt voor faillissementsafhandelingen. Het CBS kijkt daarom steeds naar het gemiddelde van de laatste drie maanden, maar goed nieuws voor Overijssel: ook dat –betrouwbare- cijfer daalde voor de derde maand op rij naar 106.
Toch zijn het er nog altijd veel meer dan een jaar geleden. Dit zogeheten driemaandsgemiddelde zit nog steeds boven de honderd in Overijssel. Afgelopen maart werd die psychologische barrière voor de tweede keer in twintig jaar overschreden en sindsdien zit het aantal Overijsselse faillissementen er boven. Verder terug zijn er geen provinciale gegevens beschikbaar.

Buitenproportioneel in Overijssel

Maar 106 faillissementen in een provincie met iets meer dan een miljoen inwoners is ook nog steeds buitenproportioneel en veel hoger dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland werd afgelopen maand grofweg 1 op de 15.000 mensen getroffen door een faillissement, in Overijssel was dat bijna 1 op de 10.000.

Faillissementen in Overijssel, 'driemaandsgemiddelde'

2012
2013
Januari: 79 Januari: 84 Februari: 89 Februari: 92 Maart: 90 Maart: 112 April: 95 April: 110 Mei: 87 Mei: 106
Bekijk de video in HD op YouTube.
Door: Jody Ummels. Bron: CBS
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.