nieuws

GGD's Overijssel waarschuwen voor uitbraak mazelen

Inenting tegen mazelen
Inenting tegen mazelen
De kans dat ook in Overijssel de mazelen weer de kop opsteekt is groot, nu in het westen van het land bij zo'n dertig kinderen de ziekte is vastgesteld.
Op verschillende reformatorische scholen in de zogenaamde 'Bible-belt' hebben kinderen de mazelen opgelopen. Het rijksinstituut voor volksgezondheid RIVM verwacht dat de ziekte zich snel verder zal verspreiden in gebieden waar niet alle kinderen zijn ingeënt. De GGD's roepen iedereen op de huisarts te waarschuwen zodra er een vermoeden is van de mazelen.
Alleen mensen die niet zijn ingeënt én de ziekte nooit eerder hebben gehad kunnen besmet raken. Mensen die niet zijn ingeënt kunnen dit alsnog laten doen, ook op latere leeftijd.

Risicogebieden in Overijssel

In Overijssel ligt de inentingsgraad vrijwel overal boven de 95%, de kans dat de ziekte dan de kop op steekt is klein. Alleen in de gemeenten Staphorst, Zwartewaterland en Rijssen-Holten laten meer mensen hun kinderen niet vaccineren, daar is gemiddeld 87% van de kinderen ingeënt tegen infectieziekten. Maar binnen sommige families zijn veel meer kinderen niet ingeënt. Als daar de ziekte opduikt kan een virus zich wel snel verspreiden.
Inenten is niet verplicht. Ouders die hun kind liever niet laten vaccineren doen dit vaak op religieuze gronden, maar ook vanuit de natuurgeneeswijze is er veel weerstand tegen het vaccineren van gezonde kinderen.

Ziekteverloop

De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken in het gezicht en later over het hele lichaam, en rode ogen. Meestal gaat de ziekte na één tot twee weken vanzelf weer over. In sommige gevallen kan mazelen leiden tot longontsteking en hersenontsteking. 
Mazelen is erg besmettelijk. Al een paar dagen voordat een patiënt ziek wordt, verspreidt hij via speeksel en zelfs via de lucht het virus om zich heen. Als ergens een besmetting is geconstateerd heeft het virus zich dus al kunnen verspreiden.

Inenting beschermt voldoende

Volgens arts Hetty Koppenaal van GGD IJsselland levert een mogelijke uitbraak geen risico op voor mensen die zijn ingeënt. In een enkel geval wordt iemand wel ziek, maar dan is het ziekteverloop veel milder, en is de kans dat het virus wordt overgedragen ook veel kleiner.
In Nederland krijgen  kinderen rond de 13 maanden de eerste BMR- prik, de inenting tegen bof, mazelen en rode hond. Baby's onder een jaar lopen bij een uitbraak dus het grootste risico besmet te raken. De GGD adviseert in dat geval om hen uit de buurt te houden van mogelijke mazelenpatiënten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.