Grenzeloos Genoegen

Op naar Frankrijk voor opnames Grenzeloos Genoegen

Proost!
Proost!
Om 03.30 uur gaat de wekker. Alsof ik uit een diepe slaap zou komen. Het tegendeel is waar, ik heb amper een uur geslapen. Veel te veel adrenaline in m'n lijf. Vandaag begint de eerste opnameweek van dit nieuwe programma voor TV Oost, dat in het najaar wordt uitgezonden.
Voor het programma bezoeken we Overijsselaars in den vreemde die daar een nieuw bestaan hebben opgebouwd. We zien hoe ze leven, in een bepaalde streek. Frederike kookt met hen het plaatselijk streekgerecht, wijnkenner Hans Averesch van Heisterkamp wijnkopers uit Ootmarsum bezoekt de plaatselijke wijnboer en vertelt iets over de streek en de wijn en ik (Dorothy Oosting) ben er voor de algehele presentatie.
Ruim 800 km moeten we afleggen. Om 05.15 uur vertrekken we met z'n drietjes (Hans Averesch/wijnkenner, Frederike Krommendijk/culinair redacteur TC Tubantia en ik) vanuit Hengelo. Het weer is bewolkt en in de Loire in Frankrijk ronduit slecht. Veel regen, horen we onderweg van programmamaker André van der Zee en cameraman Julius Hartman. Zij zijn een dag eerder al gearriveerd en konden alvast omgevingsbeelden maken.
We belanden bij Antwerpen en later bij Parijs in de file. Maar onderweg in de auto is het gezellig en om 15.30 uur arriveren we bij Berry Visser. Berry en zijn vrouw Jos komen van oorsprong uit Dalfsen, maar hebben een aantal jaren geleden de beslissing genomen zich hier te vestigen. Berry traint jachthonden, voor mensen met hun hond in Frankrijk, maar ook voor groepen uit Nederland.
Ondanks de regen zien we de schitterende omgeving. Heuvelachtig landschap, veel groen, smalle weggetjes en idyllische dorpen en bruggetjes. Berry wacht ons persoonlijk op aan het begin van hun oprijlaan. De ontvangst is hartelijk en er is koffie en cake en we krijgen een rondleiding in hun prachtige Franse huis. Ook wordt onze slaapplek getoond. De mannen slapen boven bij elkaar en Frederike en ik krijgen een romantische slaapkamer met badkamer toegewezen. Tja, verschil moet er zijn... André bespreekt gelijk het opnameschema met ons. Vanavond nog gaat Frederike met Berry koken.

Maar waar is Jos, de vrouw des huizes? Haar zien we morgen. Zij drijft nu een kudde met schapen en komt gemiddeld slechts 1x per week thuis. Op dit moment vinden beneden in de keuken de kookopnames plaats. Er staat Tartiflette op het menu. Klinkt goed. Het is soort van aardappeltaart met spekjes en geitenkaas. Volgens Berry een caloriebom... En de wijnkenner heeft daarbij een goede witte Sancerre wijn gevonden. Ohlala, dat gaat helemaal fout...voor onze lijn dan wel te verstaan. Maar het programma wordt echt een grenzeloos genoegen.
Nu alleen nog een beetje zon... Maar die is voor morgen voorspeld!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.