Nieuws

"Megastal mag niet ten koste van gezondheid"

Keuze megastallen aan lokale overheid
Keuze megastallen aan lokale overheid
Provincies en gemeenten mogen de intensieve veehouderij gaan beperken in hun gebied als de volksgezondheid in het geding is. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat de wet aanpassen, zodat lokaal kan worden bepaald hoe groot een stal - of megastal - mag zijn en hoeveel dieren erin gehouden mogen worden.
Dijksma legt deze bevoegdheid bij de regionale en lokale overheden omdat er overal maatwerk moet worden geleverd. De omvang van veehouderij en de intensiteit daarvan zijn afhankelijk van de omgeving, stelt de staatssecretaris. Het is voor de provincies en gemeenten nu al wel toegestaan omwille van ruimtelijke ordening een veebedrijf beperkingen op te leggen.

3,4 miljoen voor onderzoek

De staatssecretaris is blij dat de Nederlandse agrarische sector het zo goed doet, omdat deze de motor van de economie is. Tegelijkertijd wil Dijksma waken voor ongebreidelde groei. Er moet dan ook rekening gehouden worden met de risico's voor de volksgezondheid, vindt ze. Dijksma trekt ook 3,4 miljoen euro uit voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van veehouderijen. Vooral na de uitbraak van de Q-koorts, maar eerder ook al na de mond-en-klauwzeer, werd veel kritiek geuit op de grote en zeer grote veebedrijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.