Nieuws

Dijksma ziet af van verdere verkoop natuur na onrust

Staatsbosbeheer hoeft voorlopig geen grond meer te verkopen. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dat besloten na de verkoop van natuur in Daarle. Dat zegt ze in een interview met de Volkskrant.
Volgens Dijksma heeft de verkoop van grond in Daarle zoveel maatschappelijk onrust veroorzaakt dat ze daarom afziet van verdere verkopen. In Daarle deed Staatsbosbeheer 34 hectare natuurgebied in de verkoop. De verkoop leidde tot felle protesten van natuurorganisaties en de Partij voor de Dieren. Stichting Das & Boom wilde met een kort geding zelfs een stokje steken voor de verkoop van de natuurgebieden maar de rechter liet de verkoop doorgaan. De proefverkoop in Daarle heeft uiteindelijk een half miljoen euro opgeleverd.
Staatsbosbeheer moet van het Rijk 100 miljoen bezuinigen tot 2018. "Ik ben met Staatsbosbeheer alternatieven aan het uitwerken om de 100 miljoen te halen", aldus Dijksma. Staatsbosbeheer krijgt meer vrijheid om te ondernemen. Ook kan er geld worden verdiend met de verkoop van recreatieterreinen op de Waddeneilanden. Die verkoop was volgens Dijksma al eerder afgesproken.
Bestuurslid Stevens van de afdeling Vriezenveen van de natuurvereniging KNNV noemt het "zeer positief" dat dit besluit is genomen. De maatschappelijke ophef was zo groot dat er volgens hem mogelijk ook grond in bezit is gekomen van partijen waar natuurliefhebbers niet blij mee zijn. Hij vraagt zich af of de door Dijksma aangedragen alternatieven voldoende geld opbrengen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.