Natuurorganisaties blij met afblazen verkoop natuur

Milieu- en natuurorganisaties zijn blij met het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma, dat Staatsbosbeheer voorlopig geen natuurgebieden meer hoeft te verkopen.

Dijksma gaf zaterdag in een interview met de Volkskrant aan dat de verkoop van grond in Daarle zoveel maatschappelijk onrust veroorzaakt heeft dat ze daarom afziet van verdere verkopen. Bestuurslid Stevens van de afdeling Vriezenveen van de natuurvereniging KNNV noemt het "zeer positief" dat dit besluit is genomen. De maatschappelijke ophef was zo groot dat er volgens hem mogelijk ook grond in bezit is gekomen van partijen waar natuurliefhebbers niet blij mee zijn.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ziet in de beslissing een overwinning voor iedereen die zich heeft verzet tegen de veiling van natuurgebieden. Thieme twitterde vanochtend; "Iedereen die heeft meegeholpen stuk Nederland vrij te kopen van natuurafbraak: we hebben eerste slag gewonnen, veiling stopt!" Partij van de Dieren werd bij de eerste veiling in Daarle eigenaar van 10 hectare natuur. Natuurmonumenten is ook tevreden over besluit. Directeur Marc van den Tweel twittert dat hij het een 'goede move' van Dijksma vindt.

100 miljoen bezuinigen tot 2018

Nu de veiling van natuurterreinen voorlopig van de baan is, overlegt Dijksma met Staatsbosbeheer over alternatieven om te bezuinigen. Staatsbosbeheer krijgt meer vrijheid om te ondernemen. Ook kan er geld worden verdiend met de verkoop van recreatieterreinen op de Waddeneilanden. Die verkoop was volgens Dijksma al eerder afgesproken. Staatsbosbeheer moet van het Rijk 100 miljoen bezuinigen tot 2018.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren