Nieuws

Mogelijk extra inenting mazelen in biblebelt

RIVM overweegt extra inenting mazelen in biblebelt
RIVM overweegt extra inenting mazelen in biblebelt
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overweegt een extra inenting te geven aan baby's die het risico lopen mazelen te krijgen. Aanleiding is de uitbraak van mazelen in de zogeheten biblebelt. Dat zei Roel Coetinho van het RIVM zaterdag in een uitzending van EenVandaag en Omroep Gelderland.
Deze week werd bekend dat zeker 67 mensen in de biblebelt mazelen hebben. Mazelen is erg besmettelijk en verspreidt zich razendsnel. De biblebelt is gevoelig voor een uitbraak omdat veel streng-gereformeerden ervoor kiezen om hun kinderen uit geloofsovertuiging niet in te enten.
In Overijssel ligt de inentingsgraad grotendeels boven de 95%. De kans dat daar de ziekte de kop op steekt is klein. Alleen in de gemeenten Staphorst, Zwartewaterland en Rijssen-Holten is het inentingspercentage lager, gemiddeld 87%. Omdat vaak hele families niet zijn ingeënt, kan het virus zich daar wel snel verspreiden.

Grootste piek over aantal maanden verwacht

Tot zes maanden zijn kinderen van nature beschermd tegen mazelen. Normaal gesproken krijgen kinderen vervolgens op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik. Het RIVM overweegt nu in de periode daartussen een extra inenting te verzorgen voor kinderen van ouders die daar voor kiezen. Dat inenten kan niet te vroeg gebeuren want dan slaat het vaccin niet aan. Of die extra vaccinatie er ook daadwerkelijk komt, hangt af van het verloop van de ziekte-uitbraak. Het RIVM verwacht over een aantal maanden pas de grootste mazelenpiek. 
De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken in het gezicht, later vlekken over het hele lichaam en rode ogen. Meestal gaat de ziekte na één tot twee weken vanzelf weer over. In sommige gevallen kan mazelen leiden tot longontsteking en hersenontsteking. Donderdag zei Hetty Koppenaal van GGD IJsselland dat een mogelijke uitbraak geen risico's oplevert voor mensen die een mazelenprik hebben gehad.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.