Nieuws

Han ten Broeke was vredesduif in conflict Israel en Palestina

Han ten Broeke
Han ten Broeke
Tweede Kamerlid Han ten Broeke van de VVD heeft in het geheim zeker een jaar lang de rol van vredesduif gespeeld  bij de oplossing van het conflict tussen Israel en Palestina. Dat meldt de NRC.
Naar nu blijkt was de politicus uit Haaksbergen de Nederlandse afgezant in een geheime operatie om het vastgelopen vredesoverleg tussen Israel en Palestina weer op gang te brengen. Daarbij was ook de voormalig minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal nauw betrokken.
Het Nederlandse initiatief om Israel en Palestina weer om de tafel te krijgen, begon na het vastlopen van de vredebesprekingen in Amman in januari vorig jaar. Ten Broeke en Rosenthal zouden de regeringsleiders Netanyahu van Israel en Abbas van Palestina diverse malen in Jeruzalem en Ramallah onder vier ogen hebben gesproken. De Tweede Kamer wist daar tot heden niks van.
Nederland zag voor zichzelf geen rol als bemiddelaar weggelegd, maar wel probeerden Ten Broeke en Rosenthal de contacten warm te houden voor een nieuw vredesproces. Ze zijn gestopt met hun rol als vredesduif, toen president Obama van de Verenigde Staten in maart van dit jaar een nieuw vredesinitiatief nam. Nederland wil de Amerikaanse president niet in de wielen rijden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.